Deze geneeskrachtige plant slaat letterlijk haar ‘klauwen’ uit tegen reuma, artrose en rugpijn. Duivelsklauw overtuigt met haar pijnverzachtende, ontstekingsremmende en mobiliteitsbevorderende werking. Naast het feit dat het helpt bij verschillende degeneratieve ziekten en tekenen van slijtage van het bewegingsapparaat, zorgt het er ook voor dat u bewegen weer leuk vindt.
Herkomst
Duivelsklauw behoort tot de familie van de pedaliaceae en gedijt in de Afrikaanse savanne. De plant groeit in diepe zandgronden in regio’s met een eerder schaarse vegetatie. De opmerkelijke naam ‘duivelsklauw’ verwijst naar de vorm van de rijpe, gebarsten zaaddozen.
Gebruikte plantenbestanddelen
De werkzame bestanddelen bevinden zich in de wortels. Tot de belangrijkste behoren verschillende bittere stoffen zoals harpagoside en procumbide.
Gebruik en werking van duivelsklauw (Harpagophytum procumbens)?
Het extract uit de wortels van de duivelsklauw is niet alleen pijnstillend, maar heeft ook een sterke ontstekingsremmende en ontzwellende werking. Daarom is het bijzonder geschikt voor de behandeling van reumatische klachten zoals artrose, een chronische pijnlijke slijtage van het gewrichtskraakbeen, en andere degeneratieve aandoeningen van het bewegingsapparaat. Deze medicinale plant beschermt het kraakbeen en kan helpen om de hoeveelheid voorgeschreven pijnstillers en geneesmiddelen tegen reuma te verminderen. Dit zijn meteen twee vliegen in één klap, want duivelsklauw is vrij van bijwerkingen.
Volgens recente klinische studies biedt het ook verlichting bij verschillende soorten rugpijn, fibromyalgie en zenuwpijn. In Europa wordt de plant in de volksgeneeskunde gebruikt tegen tekenen van veroudering, jicht, artritis en diverse stofwisselingsziekten.
Homeopathisch worden de voor het drogen vermalen, zijwaartse wortels van de duivelsklauw ook gebruikt voor lever-, galblaas- en alvleesklieraandoeningen. In de Zuid-Afrikaanse volksgeneeskunde wordt duivelsklauw van oudsher gebruikt voor spijsverteringsproblemen, steenpuisten, huidletsels, als laxeermiddel, om zweren te behandelen of om de pijn te verlichten. De wortels van de duivelsklauw zijn perfect geschikt voor het bereiden van thee, tincturen en zalven. Aangezien de wortels van de duivelsklauw in Europa niet in het wild voorkomen en over het algemeen moeilijk te verkrijgen zijn, is het noodzakelijk om terug te vallen op kant-en-klare bereidingen.