Edelweiss (Leontopodium alpinum)

Edelweiss, een van dé handelsmerken van Zwitserland, heeft door de millennia heen een hoge concentratie aan antioxidanten ontwikkeld. Deze stoffen verjongen de huid, beschermen haar tegen UV-stralen en zorgen voor een langdurige hydratatie. Geen wonder dat de ‘zilveren ster van de Alpen’ heel populair is in schoonheidsproducten!

Herkomst

Eucalyptus behoort tot de mirtefamilie en omvat meer dan 500 verschillende soorten. De eucalyptusboom, die meer dan 100 meter hoog wordt, komt oorspronkelijk uit Australië en Tasmanië. Tegenwoordig zien we de bomen echter overal ter wereld waar een warm klimaat heerst.

Gebruikte plantenbestanddelen

De bladeren bevatten een etherische olie die wordt verkregen door stoomdestillatie. Eucalyptusolie, en dan vooral de cineol die het bevat, heeft antiseptische, ontstekingsremmende en slijmoplossende eigenschappen. De olie heeft ook een licht krampstillend effect, remt de groei van bacteriën en heeft een verkoelende werking op de huid en slijmvliezen. Zelfs de Aboriginals wisten al van de genezende kracht van de plant en gebruikten de olie van de bladeren bij koorts en infecties.

Gebruik en werking van eucalyptus (Eucalyptus globulus)?

Dankzij de kiemdodende en ontstekingsremmende eigenschappen is eucalyptus een uitstekende remedie tegen aandoeningen van de bovenste luchtwegen. Bovendien is de etherische olie van eucalyptus niet alleen antibacterieel, maar stimuleert ze ook de bloedcirculatie en ontsmet ze. Eucalyptus heeft een stimulerende werking op het immuunsysteem, bevordert de transpiratie en laat zo de koorts zakken. Traditioneel wordt eucalyptus echter gebruikt voor inhalatie of als slijmoplossende thee bij hoest, heesheid en verkoudheden. Door eucalyptus wordt de activiteit van de zogenaamde trilhaartjes geactiveerd. Hierdoor wordt slijm sneller afgevoerd en kan men opnieuw vrij ademen. Daarnaast worden de koude receptoren in de neus gestimuleerd, waardoor het gevoel van een vrije neus ontstaat.

Maar de wonderplant heeft nog veel meer in haar mars. Eucalyptus kan namelijk ook plaatselijk op de huid worden aangebracht. De circulatiebevorderende en tegelijkertijd verkoelende werking doet bijvoorbeeld wonderen voor mensen met reuma of hoofdpijn. Hoewel eucalyptus vaker voor het ontspannende en slijmoplossende effect wordt gebruikt, kan de geneeskrachtige plant ook bij vermoeidheid of lusteloosheid soelaas bieden. Het sterke aroma wordt ook vaak aan mond- en tandverzorgingsproducten toegevoegd, want het zorgt voor een aangename frisheid. Dankzij de vele positieve eigenschappen kan eucalyptusolie ook perfect als massageolie worden gebruikt om bijvoorbeeld de bloedsomloop te stimuleren.

Edelweiss - Kruidenencyclopedie