Jeneverbes gaat al heel lang mee in de geneeskundige traditie. Als symbool van fysieke kracht wordt deze plant al eeuwenlang gebruikt als volksremedie tegen chronische artrose, jicht, algemene reumatische klachten en pijnlijke spierziekten.
Herkomst
Jeneverbes behoort tot de cipressenfamilie en komt oorspronkelijk uit Europa, Noord-Amerika en Azië. Maar omdat de jeneverbes zijn etherische olie met genezende kracht enkel in warme klimaten kan vormen, is het eigenlijk alleen daar de moeite om de bessen te plukken.
Gebruikte plantenbestanddelen
De genezende werking schuilt in de kogelronde, zwarte jeneverbessen. Eigenlijk is de term ‘bessen’ niet helemaal juist. Biologen spreken liever van ‘schijnbessen’ of, nog beter, van kegelvruchten. De belangrijkste werkzame bestanddelen zijn etherische oliën, bittere en looistoffen, harsen en suikers.
Gebruik en werking van jeneverbes (Juniperus communis)?
De genezende werking van de jeneverbes was al bij de oude Grieken, Romeinen en Germanen bekend. Destijds werden jeneverbessen aanbevolen als middel om de geboorte te versnellen. Ook wordt het diuretische effect beschreven. Bessenafkooksels werden gebruikt om oedeem, darmaandoeningen, blaas- en nierstenen te behandelen.
Vooral de etherische oliën van de plant worden vandaag de dag nog steeds gebruikt en worden verwerkt tot verschillende producten zoals capsules, badadditieven en kruidencrèmes. Jeneverbesolie bevordert de doorbloeding en wordt daarom gebruikt voor verschillende aandoeningen van het bewegingsapparaat, zoals bijvoorbeeld reumatische klachten als gewrichtsslijtage (artrose), chronische gewrichtsklachten (artritis), jicht of pijnlijke spierziekten (fibromyalgie). In het geval van dergelijke problemen kan het helpen om een inwendige kuur te volgen met capsules of jeneverbesextract en de gewrichten uitwendig te behandelen met jeneverbesolie of -zalf en rustgevende baden met deze medicinale plant.
Jeneverbessen zijn ook een populaire specerij in de traditionele Europese keuken. Het sterke aroma geeft niet alleen een speciale toets aan gerechten, maar zorgt ook voor een snellere vertering. Er zijn dus ook veel goed bewaarde geheime recepten met maagelixer en schnaps op basis van jeneverbes. Jeneverbessenthee is een goed alternatief tegen spijsverteringsklachten, een opgeblazen gevoel of winderigheid. Het heeft ook een diuretische, drainerende, pijnstillende en krampverlichtende werking bij blaasontstekingen.