Als geneeskrachtige plant staat lavendel, en dan vooral lavendelolie, bekend om zijn kalmerende en angstreducerende werking. Al in het oude Egypte werd lavendel gebruikt als hét kalmeringsmiddel voor de psyche en de ziel, als parfum, voor de huidverzorging, voor het schoonmaken van kamers en voor het weghouden van insecten.
Herkomst
Lavendel is een typische mediterrane plant. De bekendste teeltgebieden liggen in de Provence in Zuid-Frankrijk. Inmiddels is lavendel ook als sierplant in heel wat achtertuinen te vinden.
Gebruikte plantenbestanddelen
In principe is de aromatische olie in alle delen van de lavendel aanwezig. De kostbare lavendelolie wordt echter uitsluitend uit de bloesems gewonnen, omdat deze de grootste hoeveelheden etherische oliën bevatten. Dit gebeurt via stoomdestillatie. Voor de productie van slechts één liter lavandinolie zijn, afhankelijk van de kwaliteit uiteraard, tot 40 kg bloesems nodig. Voor een liter echte lavendel (Lavandula angustifolia) is dat zelfs 150-170 kg bloemen! Dit gaat zelfs het petje van ambitieuze amateurtuiniers te boven. Voor genezingsdoeleinden is dergelijke hoogwaardige lavendelolie daarom bijna niet betaalbaar.
Gebruik en werking van lavendel (Lavandula angustifolia)?
De etherische oliën van lavendel hebben een helende en kalmerende werking op het zenuwstelsel. In de aromatherapie wordt echte lavendel vooral gebruikt om de ziel te ondersteunen bij innerlijke rusteloosheid, psychisch onevenwicht, hoofdpijn, migraine, en angsten en zorgen. Zelfs wanneer men moeite heeft om de slaap te vatten, kan deze plant wonderen doen.
Gedroogde lavendelbloesems worden vaak in thee verwerkt. Uitwendig wordt lavendelolie gebruikt als massageolie, als badadditief, om te inhaleren of voor het bedruppelen van een geursteen, geurlamp of geurzakje. Echte lavendel heeft ook een intensief effect op de atmosfeer en energie in een ruimte. Door de schimmel- en bacteriedodende werking wordt de lucht gedesinfecteerd en worden ziekteverwekkers voorkomen.
Mensen houden van de geur van lavendel. Voor veel insecten schrikt het echter af. Lavendel werkt als een volledig natuurlijk insectenwerend middel, en is vooral doeltreffend tegen motten, spinnen, mieren, mieren, muggen en vlooien. Bijen daarentegen worden op bijna magische wijze door de geur van lavendel aangetrokken.