Melisse (Melissa officinalis)

Al in de 15e eeuw werd de citroenmelisse beschouwd als het kalmerende middel bij uitstek. Het helpt bij slaapstoornissen en innerlijke rusteloosheid, en kalmeert bij uitwendig gebruik de huid. Zelfs herpes heeft geen kans. Het is een echte ‘antistressplant’ voor de moderne samenleving!

Herkomst

Melisse is afkomstig uit het oostelijke Middellandse Zeegebied en West-Azië. Vanwege de vele genezende eigenschappen wordt deze plant al lang in Centraal-Europese tuinen gekweekt.

Gebruikte plantenbestanddelen

In de kruidengeneeskunde worden de gedroogde bladeren en de daarin aanwezige etherische oliën gebruikt. De citral zorgt voor de intense geur van citroen.

Gebruik en werking van melisse (Melissa officinalis)?

Bijna geen enkele andere plant wordt zo geprezen als melisse.

Al jaren wordt het beschouwd als het middel bij uitstek tegen melancholie, depressie, verdriet en andere ernstige emoties. De frisse, citroenachtige geur heeft een bevrijdende werking en zorgt voor verlichting, wat op zijn beurt dan weer effect heeft op de zenuwen en andere lichaamsorganen.

Van oudsher worden de bladeren gebruikt om het algemene welzijn in stresserende periodes te verhogen en om de hart- en vaatfunctie te ondersteunen. Zelfs milde hartproblemen kunnen dankzij het gebruik van melisse verdwijnen. In de volksgeneeskunde wordt melisse al sinds de 15e eeuw gebruikt als kalmerend middel, maar ook voor diverse spijsverteringsproblemen, o.a. om de spijsvertering te stimuleren, winderigheid te verlichten en krampen te stillen.

De sterke harmoniserende werking van citroenmelisse heeft op het hele lichaam een zeer kalmerende werking. In de aromatherapie verhelpt het verdriet en droefheid, neemt het ellende en onbehagen weg en is het zeer nuttig bij slapeloosheid en onrust. Als iemand gestresseerd is, dan zie je dat. Daarom is het goed dat citroenmelisse ook tekenen van huidstress tegengaat en de geïrriteerde huid kalmeert.

Inmiddels zijn ook de antivirale en antimicrobiële eigenschappen van deze geneeskrachtige plant aangetoond. Diverse studies hebben de doeltreffendheid in de behandeling van herpes, eczeem en wonden bewezen.

Melisse - Kruidenencyclopedie