Nachtelijke krampen in de kuit, pijn in de benen en een zwaar of gespannen gevoel zijn typische symptomen van vaatziekten. Maar goed dus dat ook voor deze aandoening een ‘kruid’ beschikbaar is. Paardenkastanje is al eeuwenlang een belangrijke geneeskrachtige plant en wordt beschouwd als een echte ‘adervriend’.
Herkomst
De paardenkastanje komt oorspronkelijk uit Centraal- en West-Europa en behoort tot de familie van de zeepboomachtigen.
Gebruikte plantenbestanddelen
In het voorjaar is de boom, dankzij zijn witte of rode bloemenpracht, niet te miskennen. Het kostbare extract dat gebruikt wordt voor medicijnen of zalven wordt uit de zaden geëxtraheerd. Van de bladeren wordt thee gemaakt.
Gebruik en werking van paardenkastanje (Aesculus hippocastanum)?
Paardenkastanje-extract heeft door de jaren heen naam gemaakt bij de behandeling van vaatziekten in de benen. Aescine is het belangrijkste werkzame bestanddeel van het extract. Het beschermt het licht beschadigde en nog gezonde weefsel tegen oedeem. Het actieve ingrediënt heeft het opmerkelijke vermogen om de vaatwanden af te dichten. Dit verbetert zowel de doorstroming van het bloed als de terugstroming van weefselvocht naar de aders en voorkomt zo vochtophoping. De druk in de aders wordt geregeld, de aders worden versterkt en de veneuze circulatie wordt gestimuleerd. Zelfs milde ontstekingsprocessen, die vaak met oedeem of spataders gepaard gaan, worden verlicht. Geen wonder dat de paardenkastanje, met zijn sterke aderwerking, een van de belangrijkste geneeskrachtige planten is en dus terecht tot ‘geneeskrachtige plant van 2008’ werd uitgeroepen.
In de geneeskunde wordt het extract bij zwelling van de benen, zware of pijnlijke benen en chronische veneuze insufficiëntie vaak in tabletvorm toegediend. Maar tijdens de behandeling kunnen zalven en emulsies met paardenkastanje het effect ook van buitenaf ondersteunen. Ze worden vanaf de voet naar de dij toe zonder druk ingemasseerd. Zo zijn vermoeide benen weer snel fit!
In de natuurgeneeskunde zijn nog tal van andere toepassingen gangbaar. De verse of gedroogde bladeren (Hippocastani folium) worden gebruikt voor het bereiden van thee en als remedie tegen verschillende ziekten. De paardenkastanje is effectief tegen pijnlijke menstruatie, draagt bij aan een normale bloedcirculatie, helpt bij reuma en aderverkalking en doet zelfs dienst als slijmoplossend middel bij een vastzittende hoest.