Theeboomolie is een echt manusje-van-alles. Met zijn antibacteriële en antivirale werking heeft de olie een breed scala aan mogelijke toepassingen. Acne, puistjes en wratten zijn slechts enkele van de kwalen die deze beroemde geneeskrachtige plant uit Australië kan behandelen. Geen wonder dat theeboomolie vaak het ‘kleinste medicijnenkastje’ ter wereld wordt genoemd.
Herkomst
De theeboom groeit in de moerassige gebieden van Australië en behoort tot de mirtefamilie. Al generaties lang maken de Australische Aboriginals een brouwsel van de bladeren van de theeboom om allerhande wonden en huidproblemen te genezen. De overlevering naar Europa hebben we te danken aan de ontdekker van Australië, kapitein James Cook. De theeboom wordt afgeoogst in de Australische zomer (tussen november en juni), want dan is de concentratie aan actieve ingrediënten het hoogst.
Gebruikte plantenbestanddelen
De etherische olie zit in de bladeren en takken en wordt verkregen door stoomdestillatie. Zuivere theeboomolie heeft een heldere tot lichtgele kleur. De geur is fris, kruidig en lichtjes aardachtig. Ondanks de doeltreffendheid houdt niet iedereen ervan.
Theeboomolie heeft een enorm brede werkingssfeer. Het werkt als een ‘natuurlijk antibioticum’ tegen bacteriën, schimmels en virussen. De goede kwaliteit van deze etherische olie is echter van cruciaal belang. De twee belangrijkste werkzame bestanddelen zijn terpinen-4-ol en cineol. Een goede theeboomolie bevat minstens 35% terpinen-4-ol en een cineolgehalte van maximaal 5%. Alleen hoogwaardige, onvervalste en zuivere olie van hoge kwaliteit heeft een therapeutische werking en biedt het gewenste positieve effect.
Gebruik en werking van theeboomolie (Melaleuca alternifolia)?
Bij uitwendig gebruikt heeft hoogwaardige theeboomolie een ontstekingsremmende, antibacteriële, antivirale, antiseptische, wondgenezende, schimmeldodende en jeukstillende werking. Het toepassingsgebied van de olie is zeer breed, waardoor het een vaste plaats in elk medicijnenkastje verdient.
Zo is het een waardevolle hulp bij alle door ontstekingen veroorzaakte huidproblemen zoals puistjes, acne en abcessen. Theeboomolie heeft ook een sterke schimmel- en virusdodende werking. Wratten, nagel- en voetschimmels kunnen bij consequent, regelmatig gebruik van de olie met succes worden behandeld. Theeboomolie is zeer zacht voor het weefsel, wat bij gebruik tegen puistjes of wratten van bijzonder grote waarde is. Het kleine multitalent dient ook als mondwater voor ontstoken tandvlees of als gorgelmiddel bij keelontstekingen. Ook schaafwonden, sneetjes en kleine brandwonden kunnen er snel mee ontsmet worden.
Of u het nu puur gebruikt of slechts een paar druppeltjes aan uw crème, lotion of shampoo toevoegt – de natuurlijke theeboomolie kan zeer flexibel worden gebruikt. Het is wel belangrijk dat u steeds op een hoge kwaliteit let. Hieronder vindt u enkele tips voor het juiste gebruik van theeboomolie:
Huidverzorging:
In het geval van onzuiverheden, acne of zelfs een beschadigde huid, kan de etherische olie puntsgewijs zuiver worden gebruikt. Het droogt de onzuivere huid niet gewoon uit, maar normaliseert ook de vetbalans van de talgklieren. De antibacteriële en ontstekingsremmende werking laat etter verdwijnen en bevordert de genezing van een gezonde huid. Het helpt daardoor ook heel goed bij abcessen – zowel puur of in de vorm van een kompres van geneeskrachtige klei en theeboomolie. Allergiepatiënten, kleine kinderen en mensen met een gevoelige huid mogen de olie echter alleen verdund gebruiken. Voor een zelfgemaakte natuurlijke cosmetica kunt u 2-3 druppels van de olie aan de normale gezichtscrème toevoegen.
Lichaamsverzorging:
Bij eczeem en huidirritaties kan een jeukstillende theeboomoliecrème een kalmerend effect hebben. Pure theeboomolie helpt ook tegen huidirritaties na het ontharen of scheren. Als voorzorgsmaatregel kunt u de onthaarde plaatsen direct na het scheren behandelen met een theeboomoliecrème.
Verkoudheidssymptomen:
Dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen kan theeboomolie ook worden gebruikt voor de behandeling van aandoeningen van de luchtwegen, zoals hoest, verkoudheid en keelpijn. Voeg hiervoor gewoon 5-10 druppels olie aan 1 liter heet water toe en adem de damp enkele minuten in. Voor de desinfectie van een ontstoken keel helpt het om tweemaal daags te gorgelen met een mondwatermengsel van 5-10 druppels theeboomolie in een glas warm water. Oorpijn kan worden bestreden door een mengsel van 1 eetlepel warme amandel- of olijfolie en 3-4 druppels theeboomolie in de oren te druppelen en met een beetje watten dicht te houden.
Mondverzorging:
Bij rood en ontstoken tandvlees kan een massage met etherische olie verlichting bieden. Regelmatige mondspoelingen met het mondwatermengsel helpen ook. Als eerste hulp bij kiespijn kan de olie direct op het pijnlijke gebied worden aangebracht.
Voet- en nagelschimmel:
Omdat de essentiële theeboomolie niet alleen de jeuk verlicht maar ook een schimmeldodende werking heeft, kan het gebruikt worden om zowel de voet- als de nagelschimmel te behandelen. Puur of als voetbad (5 druppels olie aan een kom warm water toevoegen), dat maakt niet uit – het effect zal niet lang op zich laten wachten. Ter preventie van voetschimmel kunt u de essentiële olie 's morgens eenvoudigweg op de voeten en vooral tussen de tenen aanbrengen.
Zweetvoeten:
Vanwege de antibacteriële werking helpt theeboomolie ook bij voeten die niet zo fris ruiken. Een voetbad iedere avond verfrist en doodt de bacteriën.
Haarverzorging:
Vet haar, jeukende hoofdhuid of roos: theeboomolie bewijst ook hier wat het waard is. Ofwel mengt u ca. 60 druppels etherische olie in een pH-neutrale shampoo, ofwel gebruikt u een kant-en-klare tea tree-shampoo voor de verzorging van het haar en de hoofdhuid.
Zonnebrand:
Als u vergeten bent een zonnecrème aan te brengen en u hebt daardoor last van zonnebrand, dan zorgt een lauw bad met 8-10 druppels theeboomolie voor aangename verkoeling en kalmeert het de geïrriteerde huid. Of u maakt zelf een milde massageolie uit100 ml huidolie en 20 druppels theeboomolie en brengt deze direct op de zonnebrand aan.
Stijve en gespannen spieren:
Een warm bad gevolgd door een massage met het oliemengsel maakt de gespannen spieren los en ontspant het hele bewegingsapparaat.
Allergietest:
Zoals met alle etherische oliën, kan het ook bij de beste theeboomolie voorkomen dat allergische reacties optreden. Om dit uit te sluiten kunt u voor de behandeling een huidvriendelijkheidstest uitvoeren: Breng een druppeltje pure theeboomolie aan op de huid aan de binnenkant van de elleboog en wacht vervolgens gedurende 24 uur het effect af. Als het aangetaste gebied rood wordt of er verschijnen puistjes, mag de etherische olie alleen verdund worden gebruikt.