Als kruidenremedie heeft teunisbloemolie een grote invloed op ontstekingen in het lichaam. Ook de huid heeft ook essentiële vetzuren nodig om gezond te blijven, maar kan die zelf niet aanmaken. Teunisbloemolie werkt tegen huidontstekingen, jeuk en droge huid. Zelfs bij neurodermitis is het positieve effect bewezen.
Herkomst
De teunisbloem komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, maar is tegenwoordig te vinden van Canada tot Mexico.
Gebruikte plantenbestanddelen
In het verleden werd teunisbloem in Europa als keukenkruid voor bij groenten en salades gebruikt. In de volksgeneeskunde werden de bladeren en wortels beschouwd als een "bloedzuiverend huismiddeltje". Vandaag is teunisbloemolie niet meer uit de natuurgeneeskunde weg te denken. De bladeren van de teunisbloem worden vandaag de dag echter nauwelijks meer gebruikt. Het zijn de zaden van de teunisbloem die nu medisch van belang zijn, want zij bevatten een zeer speciale olie.
De door koude persing verkregen teunisbloemolie is rijk aan waardevolle essentiële vetzuren, fosfolipiden en sterolen. Bijzonder opmerkelijk is het hoge gehalte aan linolzuur en gamma-linoleenzuur. Teunisbloemolie is een van de duurste oliën ter wereld, maar dat is niet verwonderlijk: om één gram olie te produceren, zijn wel tot tienduizend pitjes nodig.
Gebruik en werking van teunisbloemolie (Oenothera biennis)?
Teunisbloemolie bevat waardevolle linolzuren en is bijna onmisbaar voor mensen met neurodermitis. Zij lijden namelijk aan een stofwisselingsstoornis, die de eigen aanmaak van belangrijke huidvetten lamlegt. Teunisbloemolie brengt dit verstoorde evenwicht opnieuw in balans en is biedt bewezen ondersteuning bij neurodermitis of zenuwaantasting door diabetes. Zelfs ontstekingsziekten zoals reuma kunnen worden verlicht.
In de volksgeneeskunde wordt teunisbloemolie van oudsher aangewend tegen huidontstekingen, jeuk en droge huid. Tegenwoordig wordt teunisbloemolie gebruikt in voedingssupplementen maar ook in huidcrèmes.
In de natuurlijke cosmetica is teunisbloemolie dé geheime tip voor de regeneratie en revitalisatie van verouderende cellen. Het wordt beschouwd als bijzonder huidvriendelijk, zelfs voor de rijpe, droge en gevoelige huid. Het linolzuur en het gamma-linoleenzuur houden de vet- en vochtbalans in evenwicht. De huid wint zo aan elasticiteit en blijft in een gezond evenwicht.