Tijm (Thymus vulgaris)

Tijm is het klassieke kruidenmiddel tegen hoest, bronchitis en slijmvliesontstekingen. Het lost slijm op, houdt ziekteverwekkende kiemen tegen en heeft een ontstekingsremmende werking. Als natuurlijk wapen tegen verkoudheden is dit kruid dan ook een van de belangrijkste medicinale planten.

Herkomst

Tijm behoort tot de familie van de lipbloemigen en is oorspronkelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Tegenwoordig wordt de plant op grote schaal verbouwd.

Gebruikte plantenbestanddelen

De kostbare tijmolie wordt door stoomdestillatie uit de bovengrondse plantendelen geëxtraheerd. De belangrijkste werkzame stof is thymol. Het gehalte aan tijmolie is cruciaal voor het gebruik als medicinale plant.

Gebruik en werking van tijm (Thymus vulgaris)?

Tijmolie heeft een antibacteriële, antimicrobiële en ontstekingsremmende werking. Uit onderzoek blijkt zelfs dat tijm zeer effectief is tegen heel wat resistente bacteriestammen, die voorkomen als gevolg van buitensporig gebruik van antibiotica. De geneeskrachtige werking van tijm is erkend bij slijmvliesontstekingen, bronchitis en kinkhoest. Tijm heeft een slijmoplossend effect en vergemakkelijkt het ophoesten. De krampstillende eigenschappen zijn bijzonder nuttig bij prikkelhoest, astma of kinkhoest. Het verlicht ook de menstruatiekrampen en wordt daarom soms ‘vrouwenkruid’ genoemd.

In de volksgeneeskunde wordt ook bij keelpijn, darm- en urineweginfecties, voor de ontsmetting van wonden en voor de preventie van infectieziekten van het kalmerende effect gebruikgemaakt. Dit is ook het geval in de aromatherapie, waar tijm zijn nut heeft bewezen in de strijd tegen ongewenste micro-organismen zoals bacteriën en schimmels. De toepassingsvormen zijn zeer uiteenlopend: in de geurlamp is tijm geschikt voor het zuiveren van ruimtes en voor het bevrijden van de luchtwegen. In geconcentreerde vorm in badadditieven helpt het om de ademhalingsorganen te ontsmetten en vergemakkelijkt het zo de ademhaling. Bij uitwendig gebruik komt tijm voor in de vorm van tincturen en crèmes.

Tijm is vaak een bestanddeel van hoestdrankjes, maar de pure vorm is ook zeer effectief. In de mediterrane keuken mag het ook zeker niet ontbreken als keukenkruid. Ook daar draagt het aan de gezondheid bij. De medicinale plant versterkt het spijsverteringsproces, helpt tegen winderigheid en brandend maagzuur.

Tijm - Kruidenencyclopedie